Contact

Nieuws

Aankondiging nieuwe bestuurder Eddy Sas

Bericht geplaatst op:
3 januari 2025

 

De raad van toezicht van Raeger Autismecentrum heeft een nieuwe bestuurder benoemd, de heer Eddy Sas. Hij volgt per 1 februari 2025 Aukje van Kalsbeek, onze interim bestuurder, op.

Eddy Sas brengt veel ervaring en kennis met zich mee op het gebied van zorg in zijn algemeenheid en autismezorg in het bijzonder. Zoals Eddy zelf aangeeft: “Voor mensen met autisme heb ik mij in mijn tijd bij Dr. Leo Kannerhuis met hart en ziel ingezet. Prachtige mensen, die alle kans verdienen binnen onze complexe maatschappij. Ik zie bij Raeger de kans om mijn ervaring en passie voor deze mensen voort te zetten.”

Eddy Sas is bekend met het zorglandschap en wij zijn ervan overtuigd dat hij in staat is om Raeger verder te versterken en de ambities voor de toekomst samen met onze medewerkers, met de stakeholders en andere betrokkenen waar te maken.

De door de interim bestuurder ingeslagen weg en de stappen die zijn gezet in de afgelopen maanden zijn de basis voor de nieuwe bestuurder om op verder te bouwen.
Wij zien uit naar een plezierige samenwerking met Eddy Sas.

Interim bestuurder bij Raeger

Bericht geplaatst op:
26 juli 2024

 

Aukje van Kalsbeek is sinds 18 juli interim bestuurder van Raeger Autismecentrum

Aukje van Kalsbeek is een bestuurder met ruime ervaring in de zorg. Zij zal zich de komende maanden volop inzetten voor het Raeger Autismecentrum.

"Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en expertise in te zetten voor Raeger. Vanzelfsprekend ligt de prioriteit bij het continueren van de zorg en de bedrijfsvoering", aldus Aukje.

Veel succes gewenst Aukje!

PCM-training nu ook aan extern aangeboden

Bericht gepalatst op:
27 februari 2024 

 

Raeger Autismecentrum heeft jarenlange, succesvolle ervaring met de PCM-methode. PCM staat voor Professional Crisis Management en is een preventie en de-escalatie methode voor zorgprofessionals en ouders die erop gericht is crisisgedrag te verminderen. 

Raeger biedt vanaf nu de PCM-training ook extern aan. Hierdoor kunnen we ook buiten Raeger ouders en zorgverleners helpen crisisgedrag bij kinderen met autisme te verminderen.

Onze gedragsdeskundigen passen deze methode al jaren toe op de groepen. De methode leert spanning bij cliënten te herkennen waardoor crisisgedrag zo veel als mogelijk voorkomen kan worden. Als er wel sprake is van escalatie en er ontstaat een onveilige situatie voor het kind en/of de omgeving, is veiligheid het doel en grijp je in. Bij deze speciaal voor kinderen ontwikkelde fysieke ingreep, staan waardigheid en keuzevrijheid van het kind, evenals pijnvrijheid hoog in het vaandel. 

Raeger is de enige plek in Nederland waar de PCM-methode gegeven wordt. Onze trainers Stefan Pruijn en Claudia Schade reizen jaarlijks af naar Parijs om zich te laten hercertificeren tot PCM-trainers. Zij zijn hierdoor bevoegd de methode te leren aan onze gedragsdeskundigen.

Trainer Stefan Pruijn tijdens een PCM-training


Driedaagse training

PCM is een driedaagse training die je in groepsvorm volgt. Omdat het fysiek ingrijpen binnen deze methode met twee personen dient te gebeuren, ben je als externe verplicht de cursus met minimaal 2 personen te volgen. Het fysiek ingrijpen in een crisissituatie volgens de methode kan en mag niet alleen uitgevoerd worden.

Na het succesvol afronden van de cursus, ben je gecertificeerd om PCM toe te passen in de praktijk. Wil je de PCM methode blijven uitoefenen, dan is het verplicht jaarlijks een hercertificeringsdag bij te wonen.   

Ook organisaties kunnen ervoor kiezen enkele medewerkers in de PCM-methode op te leiden. Dit kan interessant zijn voor zorginstellingen of scholen waar ze te maken hebben met kinderen met autisme.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de PCM-training, of denkt u dat het voor uw organisatie interessant kan zijn, dan kunt u hier meer lezen over de kosten en de mogelijkheden.

Blog

Help uw kind met autisme bij prikkelverwerking, meerdere tips

Als ouder van een kind met autisme komt u ongetwijfeld situaties tegen waarin prikkels – zoals geluid, licht of beweging – invloed hebben op het gedrag van uw kind. Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het verwerken van prikkels. Hoe kunt u uw kind helpen hier een betere balans in te vinden? 

Kennis van Sensorische Integratie (SI) kan daarbij ondersteunen. Eveline, SI-consulente bij Raeger, begeleidt wekelijks behandelaars van kinderen binnen ons centrum die snel over- of onderprikkeld raken. Ze observeert deze kinderen nauwgezet en geeft op basis daarvan gericht advies aan de behandelaars en de ouders. 

Wat is Sensorische Integratie?

Sensorische integratie is de manier waarop ons brein prikkels verwerkt die we via onze zintuigen ontvangen. Bij kinderen met autisme verloopt deze verwerking soms anders, wat kan leiden tot overprikkeling of onderprikkeling. Eveline: “Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans. Bij een kind dat snel overprikkeld is kan een rustgevende activiteit fijn zijn en bij een kind dat onderprikkeld is, zijn er juist meer prikkels nodig om alert te blijven.”

Dagelijkse activiteiten aanpassen

Prikkels kunnen via vijf zintuiglijke wegen de alertheid van uw kind beïnvloeden: bewegen, kijken, luisteren, voelen en via de mond. Door bewust in te spelen op de zintuiglijke behoeften van uw kind, helpt u bij het verwerken van prikkels. Hieronder leest u per zintuig enkele voorbeelden van hoe u dit het beste kunt toepassen.

Bewegen
Met beweging kunt u de alertheid van uw kind beïnvloeden. “Rustige, wiegende bewegingen, zoals op een schommel, in een hangmat of op een schommelstoel, werken vaak rustgevend”, geeft Eveline aan. Heeft uw kind juist meer stimulatie nodig? In dat geval kunnen actieve activiteiten zoals rennen of trampoline springen helpen om de alertheid te verhogen.

 

 

Kijken
Visuele prikkels zijn van invloed op het gevoel van uw kind. Wilt u uw kind laten ontprikkelen? Maak dan gebruik van rustgevende beelden, zoals bijvoorbeeld een lavalamp, dit heeft een kalmerend effect. Felle kleuren of een discobal werken daarentegen juist activerend.

Luisteren
Geluid kan ontspannend of stimulerend werken. “Zacht zingen of white noise werkt vaak kalmerend”, vertelt Eveline. Als u de alertheid van uw kind juist wilt verhogen, kan een dansmuziekje of een actief geluid helpen. Het is goed om te experimenteren met verschillende geluiden om te ontdekken wat het beste werkt.

Voelen
Ook aanrakingen kunnen van invloed zijn op het gevoel van uw kind. Een stevige knuffel, een rustige massage of het kneden van brooddeeg kan helpen om uw kind tot rust te laten komen. Met aanrakingen kunt u ook meer prikkels stimuleren. Eveline legt uit: “U kan uw kind stimuleren door het te laten spelen met een bak rijst, pasta of kinetisch zand.”

Mond
Kauwen is een krachtige manier om prikkels te reguleren. Eveline: “Kauwen op een knapperige snack geeft energie. Maar het zuigen op een rietje en bellen blazen kan juist weer rustgevend werken.” 

Afstemmen op interesses

Hoe beter een activiteit aansluit bij de interesses van uw kind, hoe makkelijker het wordt om deze in het dagelijks leven te integreren. Een SI-activiteit hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn; zelfs iets eenvoudigs als afwassen kan al een zintuiglijke ervaring bieden. Het sop zelf, de textuur en temperatuur, stimuleert al de zintuigen. U kunt deze ervaring eenvoudig afstemmen op de interesses van uw kind. Een simpel voorbeeld: is uw kind gek op brandweerwagens? Noem de kraan dan een ‘brandweerslang’, voeg wat brandweerwagens toe aan het sop en maak van het afwassen een spannende reddingsmissie.

Samen ontdekken wat werkt

Ieder kind is uniek, en wat voor de één rustgevend is, kan voor de ander juist stimulerend werken. Door verschillende zintuiglijke activiteiten uit te proberen en goed te kijken naar de reactie van uw kind, kunt u steeds beter inspelen op zijn of haar behoeften. Kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen al een groot verschil maken. Zo helpt u uw kind stap voor stap naar meer rust en balans.

Locaties

Hoofdlocatie:
Ed Pelsterpark 14
1087 EJ Amsterdam (IJburg)
020 - 416 6469
info@raeger.nl

 

Raeger is telefonisch bereikbaar op werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 8:30 - 17:00 uur.

Raeger is in 2025 gesloten op:

Nieuwjaarsdag: woensdag 1 januari 2025

Pasen: zondag 20 april en maandag 21 april 2025

Bevrijdingsdag: maandag 5 mei 2025

Hemelvaartsdag: donderdag 29 mei 2025

Pinksteren: zondag 8 juni en maandag 9 juni 2025

Kerstmis: donderdag 25 en vrijdag 26 december 2025

En zoals elk jaar is Raeger tussen kerst en oud en nieuw gelsoten: maandag 29 t/m woensdag 31 december 2025

De kinderen bij Raeger zijn ondergebracht in groepen. Deze bevinden zich op onze locaties in Amsterdam, Hoofddorp, Almere en Capelle aan de IJssel. In Amsterdam zijn er diverse Raeger-locaties: op IJburg, in Amsterdam West en in Slotervaart.

 

Amsterdam IJburg

Raeger Autismecentrum IJburg I

Ed Pelsterpark 6 en 14      
1087 EJ Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl

Raeger Autismecentrum IJburg II

Diemerparklaan 61
1087 EB Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl  

Raeger Autismecentrum IJburg III
Maria Austriastraat 121
1087 EK Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl

Raeger Autismecentrum IJburg IV
Emmy Andriessestraat 240
1087 ML Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl


 Flamingo's Rode Ibis
Amsterdam West

Thomas van Aquinostraat 2
1064 NE Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl


 GiraffenVissen Herten
Amsterdam Slotervaart

Louwesweg 6
1066 EC Amsterdam
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl


 Alpha Omega Beren Dolfijnen Olifanten  RozenZonnebloemen           Maan   

Capelle aan den IJssel

Fascinatio Boulevard 622
2909 VA Capelle aan den IJssel
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl


 IJsberen Vossen Kamelen

Almere

Operetteweg 31 en 33
1323 VK Almere
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl


 Egels Ooievaars Zwanen 

Hoofddorp

Dussenstraat 28-32
2134 DL Hoofddorp
Telefoon: 020-4166469
Email: info@raeger.nl



 

 

Klachten- en verbeterpunten

Het Raeger Autismecentrum doet er alles aan om zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen. Toch blijft het begeleiden en behandelen van kinderen mensenwerk en kan er iets gebeuren waarover u niet tevreden bent. Zit u ergens mee, vertel het ons dan!

Wij gaan ervan uit dat u eerst met de direct betrokkene(n) tot een oplossing probeert te komen. Lukt dat niet, dan kunt u de hulp van onze klachtenfunctionaris inroepen door een mail te sturen naar klachten@raeger.nl. Onze klachtenfunctionaris Adri Burger zal dan z.s.m. contact met u opnemen.  

Komt u er niet uit met de direct betrokkene(n) en de klachtenfunctionaris, dan kunt u een klacht indienen bij de directeur-bestuurder.

Als het probleem nog steeds blijft bestaan, dan kunt u uw klacht voorleggen aan de externe klachtencommissie waar Raeger bij is aangesloten, het Klachtenportaal Zorg.

Hier leest u het klachtenreglement van Raeger.

Ook hebben wij een Klokkenluidersregeling. Deze is hier te vinden.